We zitten veel te veel stil en dat is schadelijk voor lichaam en geest. Sedentarisme veroorzaakt op termijn heel wat ziektes. In de Verenigde Staten luidt het terecht “sitting is the new smoking”. Het is dan ook aangewezen om het langdurig stil zitten regelmatig te onderbreken door te bewegen. Maar je kan ook bewegen tijdens het zitten. Patricia Ceysens kwam in 2011 op het idee om een fiets te integreren in zitmeubilair. Zo ontstond het bedrijf WeWatt, waarvan zij naast oprichter ook CEO is. WeWatt ontwerpt en produceert meubilair met een ingebouwde energiefiets voor onder meer wachtzalen in luchthavens, in onthaalruimten, maar ook voor op kantoor. Patricia Ceysens: “We opteerden er bewust voor om niet verder te bouwen op bestaande producten, maar we wilden heel nieuwe en eigen ontwerpen en producten op de markt brengen.”

Tekst: Sus Bergmans & Marlies Vanthuyne – foto’s Studio Dann

Ook hernieuwbare energie produceren

“We hebben gezocht naar een concept waarbij de gebruiker ook iets terug krijgt, zodat hij gemotiveerd wordt om te blijven trappen. Vandaar het idee om het principe van de e-bike om te keren en zo door te fietsen energie te produceren. Met de opgewekte energie laadt men dan bijvoorbeeld de gsm of laptop op. We willen de mensen daarmee ook bewuster maken rond energie en het gegeven dat energie niet zo maar uit de lucht komt vallen” , zegt Patricia Ceysens. Het design en product is volledig Belgisch. “Voor het design doen we beroep op Pilipili uit Kortrijk en voor de productie hebben we het maatwerkbedrijf Westlandia ingeschakeld. Door die sociale werkplaats in te schakelen, koppelen we een sociale component aan ons product. Maar we hechten ook veel belang aan duurzaamheid. De materialen die worden gebruikt voor de productie zijn in veel gevallen gerecycleerd aluminium, hout en leder”, vertelt Patricia Ceysens.

Internationale markt

Het fraaie zitmeubilair van WeWatt staat wereldwijd al te pronken op allerlei plaatsen waar mensen moeten wachten. Zo vind je het fietsmeubilair in de luchthavens van Genève, Singapore, Calgary en Amsterdam, in heel wat treinstations van de Franse spoorwegen, maar ook in onthaalruimten van universiteiten over heel Europa en in Australië. “De Belgische markt was een beetje moeilijker. Als het over innovatie gaat zijn we geen koplopers. Gelukkig staat er een exemplaar in de luchthaven van Zaventem. Maar we willen ook andere markten aanspreken. Zo merken we steeds meer interesse van winkelcentra. In Australië staan een aantal van onze producten in scholen. Maar onze ultieme droom is om onze producten in de kantooromgeving te krijgen. Dat zou voor een belangrijke groei zorgen en de maatschappelijke impact zou daar uiteraard het grootst zijn”, stelt Patricia Ceysens.

“Met de opgewekte energie laadt men dan bijvoorbeeld de gsm of laptop op. We willen de mensen hiermee ook bewuster maken rond energie en het gegeven dat energie niet zo maar uit de lucht komt vallen.”

“De materialen die worden gebruikt voor de productie zijn in veel gevallen gerecycleerd aluminium, hout en leder.”

“In Australië staan een aantal van onze producten in scholen. Maar onze ultieme droom is om onze producten in de kantooromgeving te krijgen.”

Blijven vernieuwen

WeWatt blijft verder zoeken naar optimale wegen om de fietser op zo’n manier feedback te geven dat dit ook echt motiverend werkt. Dat is zeker in een kantoorcontext, waar men lange tijd zittend doorbrengt, erg belangrijk. In het kader van het Interregproject Nano4sports hebben ze een project ingediend om samen met de KU Leuven de beschikbare data op een aantrekkelijke manier naar de gebruiker te brengen. “Data over snelheid, afstand, calorieverbruik en COâ‚‚-reductie zijn gemakkelijk beschikbaar te maken, maar de kunst is om ze zo naar de gebruiker te communiceren dat ze ook blijvend motiveren. Samen met de KU Leuven onderzoeksgroep Research{X}Design van professor Andrew Vandemoere en onderzoeker Jorgos Coenen willen we stappen vooruit zetten in de verwerking en visualisering van data. Eind 2019 hopen we concrete resultaten te hebben”, sluit Patricia Ceysens fier af.

Business over de grens

Elke maand zet Ondernemers een Vlaams-Brabants bedrijf in de kijker dat betrokken is in een samenwerkingsproject met Nederland. Zo’n project verruimt niet alleen je kijk op zaken doen maar opent ook deuren naar nieuwe klanten. Dit blijkt duidelijk uit alle getuigenissen. Tientallen Vlaams-Brabantse bedrijven ontvangen steun van Europa via deze Interregprojecten en brengen zo grensoverschrijdende zakenrelaties tot stand. Dit geeft echt een boost aan de economie in onze provincie. Om die reden investeert ook de Provincie Vlaams-Brabant in deze projecten door extra subsidies toe te kennen.
Meer informatie:
Copyright 2021 © WeWatt